مدیریت راههای هوایی ارزیابی، نقشه ریزی و استفاده از فرایندها و وسائل پزشکی با هدف حفظ و برقراری مجدد تهویهی هوا در بیمار. انجام این فرایندها در بیمارانی که تحت بیهوشی عمومی قرار دارند و در بیمارانی که از نارسایی تنفسی یا انسداد حاد مجاری هوایی رنج میبرند، اندیکاسیون دارد.
در انتوباسیون اندوتراکئال هنگام بیهوشی عمومی لولهای از راه دهان داخل نای تعبیه میشود تا اکسیژن بدن را از طریق ونتیلاسیون (تهویه) مکانیکی تأمین کند. شخص انجام دهندهی فرایند انتوباسیون باید بتواند با کمک یک لارنژوسکوپ مستقیماً لولهای که قرار است تعبیه کند را ببیند. برای اطمینان از قرارگیری صحیح لوله باید بتوان CO2 بازدمی را اندازه گرفت و صداهای دوطرفهی ریوی را در سمع ریه شنید. عوارض جانبی همراه با انتوباسیون اندوتراکئال عبارتند از؛ آسیب دندانی، قرارگیری اشتباه لوله در مری، خطر شکلگیری عفونت و تنگ شدن نای. اگر انتوباسیون طولانی مدت لازم باشد، میتوان پروسهی تراکئوستومی را انجام داد. این فرایند با ایجاد یک سوراخ بازگشتپذیر یا دائمی زیر غضروف کریکوئید همراه است. کریکوتیروتومی به عنوان یکی از آخرین روشهای موجود شناخته شده و در موارد اورژانسی مثلاً هنگام انسداد حاد مجاری هوایی به وسیلهی خون، ادم یا یک جسم خارجی انجام میشود. در این روش یک برش در غشای بین تیروئید و غضروف کریکوئید زده میشود تا بتوان به مجاری هوایی دسترسی پیدا کرد.
وقتی به وسیلهی یکی از روشهای بالا به راههای هوایی دسترسی پیدا کردیم، از تهویهی مکانیکی به عنوان کمک کننده یا جایگزین تنفس خودبهخود و طبیعی استفاده میکنیم. برای رسیدن به بهترین تهویه و اکسیژنرسانی میتوانیم آهنگ نفس کشیدن، میزان اکسیژن ورودی به ازای هر نفس، فشار هوای ورودی و سایر پارامترهای مربوطه را تنظیم کنیم. عوارض جانبی ونتیلاسیون مکانیکی عبارتند از باروتروما (مثلاً پنوموتوراکس و پنومومدیاستن) و آسیب ریوی به وجود آمده توسط ونتیلاتور که از لحاظ بالینی علائمی شبیه ARDS میدهد. تهویهی مکانیکی حمایتی وقتی برداشته میشود که بیمار بتواند بصورت خودبهخود به اندازهی کافی تنفس داشته باشد. (اصطلاحا به فرایند برداشتن تهویهی مکانیکی میگوییم از شیر گرفتن).
(1) لوله ی داخل تراشه ای تقویت شده: بخش فلزی فنر-مانند داخل دیواره ی لوله جاسازی شده است (2) لولهی Magil: شعاع انحنای استاندارد دارد