غضروف نوعی بافت همبند است که با فشار و کشش لازم برای حرکت مکانیکی سازگار است. از غضروفها (سلولهای غضروفی) و یک ماتریکس خارج سلولی اختصاصی (ECM) تشکیل شده است. سه نوع غضروف وجود دارد: غضروف هیالین (غلیظترین نوع، به عنوان مثال در تیغه بینی)، غضروف فیبرو (مثلاً در دیسکهای بین مهرهای)، و غضروف الاستیک (مثلاً در گوش). غضروف شامل عروق نیست و مواد مغذی را از طریق انتشار توسط غشای غضروفی (پریکندریوم) یا مایع مفصلی (مایع سینوویال) دریافت میکند. در طی رشد اسکلتی جنینی، استخوانهای متعددی در ابتدا به عنوان مدلهای غضروفی تولید میشوند که سپس در رحم یا پس از تولد استخوانی میشوند.
سلولهای غضروفی:
ماتریکس خارج سلولی غضروف:
چپ (شرایط نرمال): پروتئوگلیکانهای داخل ماتریکس غضروف آب ذخیره کرده و فیبریلهای کلاژنی غضروف اتساع ناشی از ذخیره آب را محدود میکنند. نتیجه نهایی این است که بافت غضروفی علی رغم تحت فشار بودن، حالت ارتجاعی خود را حفظ میکند (مانند یک فنر).
وسط (نیروی فشارنده): وارد شدن نیرو روی غضروف منجر به فشرده شدن فیبرهای کلاژنی و پروتئوگلیکانها شده و نهایتاً آب از غضروف خارج میشود.
راست (برداشته شدن فشار): برداشته شدن فشار از روی غضروف منجر به جذب مجدد آب به پروتئوگلیکانها شده و در نتیجه غضروف به حجم و کشش نرمال خود باز میگردد.
© AMBOSS
پریکوندریوم:
نکته: غضروف مفصلی و فیبرو غضروفی توسط پریکندریوم احاطه نشدهاند.