مکان قرارگیری
دید شکمی (چپ)
دید پشتی (راست)
مقطع عرضی و ساژیتالِ تنهی یک شخص مؤنث
مقطع طولیِ کلیهی راست (دید پشتی)
لگنچهی کلیوی شامل چندید کالیس است که به داخل لگنچهی کلیوی تخلیه میشود. کالیسهای کوچک اطراف پاپیلای مدولاریِ هرمهای کلیوی را احاطه میکنند. از کالیسهای کوچک، ادرار به داخل کالیس بزرگ و سپس لگنچهی کلیوی و از آن جا به حالب تخلیه میشود. حالب، شریان و ورید کلیوی ناف کلیوی را میسازند. هر کلیه توسط شریان و ورید کلیوی که به شاخههای کوچکتر تقسیم میشود خونرسانی میگردد.
مقطع طولیِ کلیه:
لگنچهی کلیوی به کالیس ماژور و مینور تقسیم میشود.
از قلهی هر کالیس مینور، انتهای هرمهای کلیوی که به صورت مثلثی شکل هستند بیرون آمده است که توسط ستونهای کلیوی از هم جدا شدهاند؛ ستونهای کلیوی همان گسترش کرتکس به داخل مدولا میباشد.
هر هرم کلیوی (در داخل مدولا) و کورتکس متنظر آن یک لوب کلیه را میسازد.
ساختار میکروسکوپی کلیوی:
نفرونها، واحدهای عملکردی و ساختاری کلیه هستند و در داخل لوبهای کلیوی قرار دارند.
هر نفرون شامل جسمک کلیوی، لوله پیچیده نزدیک، قوس هنله و لوله پیچیده نزدیک میباشد. بیشتر نفرونها در کورتکس قرار دارند. فقط قوس هنله است که به داخل مدولا گسترش مییابد.
تامین خون
نکته: هر دقیقه، حدود 20% برونده قلبی (حدود 1200mL در یک فرد بالغ متوسط) از میان کلیهها عبور میکند!
نکته: ورید کلیویِ چپ از میان شریان مزانتریک فوقانی و آئورت شکمی عبور میکند؛ فشرده شدن این رگ توسط دو عروق دیگر منجر به ایجاد واریکوسل در مردان و درد پایین شکم در زنان میشود.
شاخههای آئورت شکمی:
– 3 شاخهی قدامی: شریان سلیاک، شریان مزانتریک فوقانی، شریان مزانتریک تحتانی
– 8 جفت شاخهی جانبی (چپ و راست): شریان فرنیک تحتانی، شریان فوق کلیوی میانی، شریانهای کلیوی، شریانهای گنادال (بیضهای/تخمدانی)، 4 جفت شریانهای کمری
– 3 شاخهی انتهایی: شریانهای ایلیاک مشترک راست و چپ و شریان ساکرال میانی (ساکرال میانی در عکس نشن داده نشده
انشعابات ورید اجوف تحتانی:
– انشعابات متلاقی اصلی: وریدهای ایلیاک مشترک راست و چپ و ورید ساکرال میانی
– انشعابات جانبی: وریدهای کلیوی از دو طرف، ورید گنادال راست (ورید گنادال چپ به داخل ورید کلیوی چپ میریزد)، ورید فوق کلیوی راست (ورید فوق کلیویِ چپ به ورید کلیوی چپ میریزد)، وریدهای کمری و وریدهای فرنیک تحتانی
– انشعابات قدامی: وریدهای کبدی
نکته: چون ورید کلیوی از قدام آئورت و زیر شریان مزانتریک فوقانی عبور میکند، ممکن است که میان این دو ساختار تحت فشار قرار گیرد و پدیدهای به نام فندق شکن را ایجاد نماید.