جدول محتوا

مالتیپل میلوما (MM)

خلاصه

مالتیپل میلوما (میلومای پلاسماسل یا میلوماتوز یا بیماری کاهلر) نوعی دیس‌کرازی بدخیم از پلاسماسل‌ها می‌باشد، که با تکثیر غیرقابل‌کنترل و ارتشاح منتشر پلاسماسل‌های مونوکلونال (تولید کننده یک نوع آنتی‌بادی) به مغزاستخوان شناخته می‌شود. پلاسماسیتوما زیرگروهی از مالتیپل میلوما می‌باشد که از تکثیر یک سلول پلاسماسل ایجاد شده و توده‌ای را ایجاد می‌کند. پلاسماسل‌های بدخیم عموماً پروتئین‌های مونوکلونال (پروتئین‌های M یا پاراپروتئین‌ها) مانند آنتی‌بادی‌های غیرطبیعی یا ایمونوگلوبولین‌های دارای زنجیره سبک (پروتئین‌های بنس جونز) را تولید می‌کنند. بیماران معمولاً مسن بوده و با علائم غیراختصاصی (تب، کاهش وزن، تعریق شبانه) و درداستخوانی (درد کمر) مراجعه می‌کنند. همچنین ممکن است این بیماری بی‌علامت بوده و بطور کاملاً اتفاقی در جریان الکتروفورز پروتئین‌های سرم یافت شود. پلاسماسل‌های بدخیم، عملکرد مغز استخوان را مختل کرده و سبب آنمی، خونریزی و/ یا افزایش استعداد ابتلا عفونت می‌گردند. علاوه بر این، تکثیر مداوم آن‌ها سبب تخریب استخوان و هایپرکلسمی می‌شود. غالباً در جریان بیماری، عوارض کلیوی ایجاد می‌شود؛ نفروکلسینوز، نفروپاتی ناشی از کست میلوما، بیماری رسوب زنجیره سبک و آمیلوئیدوز زنجیره سبک آمیلوئید به همراه درگیری کلیوی از تظاهرات کلیوی آن می‌باشد. بیماران جوان‌تر علاوه بر شیمی‌درمانی، از پیوند سلول‌های بنیادی اتولوگ نیز سود می‌برند؛ درحالیکه در بیماران مسن یا جوانان با شدت و عوارض بالای بیماری، با داروهای متعادل کننده بیماری (بورتزومیب، تالیدوماید، لنالیدوماید) و شیمی‌درمانی، درمان (اغلب تسکینی) انجام می‌شود.

تعریف

مالتیپل میلوما نوعی دیسکرازی پلاسماسل‌های بدخیم است که با تکثیر غیرطبیعی تایپ خاصی از پلاسماسل‌ها (آنتی بادی مونوکلونال) و ساخت بیش از حد ایمونوگلوبولین‌ها شناخته می‌شود.

  •  مالتیپل میلوما: ارتشاح منتشر مغزاستخوان
  •  پلاسماسیتوما: توده منفرد خارج مدولاری که استخوان‌ها یا بافت نرم را درگیر می‌کنند.
  • دیس‌کرازی پلاسماسل: گروهی اختلالات که در آن‌ها تکثیر غیرطبیعی نوع مشخصی از پلاسماسل‌ها (=مونوکلونال) که می‌توانند یک ایمونوگلوبولین مونوکلونال و/ یا قطعه‌ای از ایمنوگلوبولین (مثلاً زنجیره‌ی سبک) را ترشح کنند.

لطفاً برای دسترسی کامل به تمام محتویات، اشتراک ویژه تهیه کنید.

error: محتوا محافظت‌شده می‌باشد