جدول محتوا

تیروئیدیت تحت حاد

خلاصه

تیروئیدیت تحت حاد به التهاب گذرای تیروئید اشاره دارد که یا با تشکیل گرانولوم (تیروئیدیت گرانولوماتوز تحت حاد) و یا ارتشاح لنفوسیتی (تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد) همراهی دارد. تیروئیدیت گرانولوماتوز تحت حاد معمولاً پس از عفونت ویروسی دستگاه تنفس فوقانی رخ می‌دهد؛ درحالی که تیروئیدیت لنفوسیتیک حاد در دوران نفاس (6 هفته پس از زایمان) و همراه با سایر بیماری‌های خود ایمنی یا به عنوان عارضه جانبی داروهای خاص رخ می‌دهد. هر دو نوع تیروئیدیت تحت حاد بیشتر در بین خانم‌ها دیده می‌شود و با یک دوره بالینی سه فازی مشخص می‌شوند که به طور کلاسیک از پرکاری تیروئید به کم‌کاری تیروئید تغییر می‌یابند و درنهایت بیمار، یوتیروئید می‌گردد. طی مرحله تیروتوکسیک، بیماران معمولاً از تب، کسالت و گواتری که در تیروئیدیت گرانولوماتوز تحت حاد برخلا تیروئیدیت لنفوسیتی تحت حاد دردناک و تندر است، شکایت دارند. تشخیص با ترکیبی از ESR افزایش یافته و کاهش جذب ید در مطالعه جذب یدرادیواکتیو تأیید می‌شود. در طی مرحله تیروتوکسیک، ممکن است از بتابلاکرها برای کنترل علائم تیروتوکسیکوز و از NSAIDها برای کنترل درد در بیماران مبتلا به تیروئیدیت گرانولوماتوز تحت حاد استفاده شود. دوزهای کم لووتیروکسین ممکن است در مرحله کم کاری تیروئید در نظر گرفته شود. از آن‌جا که بهبودی خود به خودی در حدود 80٪ موارد دیده می‌شود، درمان علامتی در بیشتر موارد کافی است.

اپیدمیولوژی

  • جنسیت: ♀ > ♂ (3:1)
  • پیک بروز: 30- 50 سالگی

اتیولوژی

تیروئیدیت تحت‌حاد با التهابی تکه‌ای و گذرای غده‌ی تیروئید شناخته می‌شود. بسته به علت زمینه‌ای، یکی از دو نوع تغییرات بافت شناختی در این غده رخ می‌دهد:

تیروئیدیت گرانولوماتوز تحت حاد (تیروئیدیت دکوران)

 این بیماری با آسیب به سلول‌های فولیکولار، ظاهر سلول‌های غول آسای چندهسته‌ای و تشکیل فیبروز و گرانولوما شناخته می‌شود.

  • اسم دیگر این بیماری “تیروئیدیت سلول غول‌آسا” می‌باشد.
  • عفونت های ویروسی : اوریون، کوکساکی، آنفلوانزا، آدنوویروس، اکوویروس

تیروئیدیت لنفوسیتیک تحت حاد

 به همراه آسیب سلول‌های فولیکولار، انفیلتراسیون لنفوسیت‌ها (مشابه تیروئیدیت هاشیموتو) بیشتر از تشکیل گرانولوما دیده می‌شود.

  • داروها: اینترفرون-آلفا، لیتیوم، آمیودارون، اینترلوکین-2، مهارکننده های تیروزین کیناز.
  • بیماری خودایمنی
  • تیروئیدیت به دنبال زایمان
    • تقریباً 5 % زنان در طول یک سال بعد از زایمان علائم را نشان می‌دهند.
    • زنان مبتلا به دیابت تیپ 1، یا آن‌هایی که به تازگی زایمان کرده اند و افزایش تیتر آنتی‌بادی‌های ضدتیرویئدپروکسیداز

لطفاً برای دسترسی کامل به تمام محتویات، اشتراک ویژه تهیه کنید.

error: محتوا محافظت‌شده می‌باشد