دهان، مدخلِ صورتی لولهی گوارش است. حفره دهانی، که از قدام توسط لبها، از جانبین توسط گونهها و از خلف توسط حلق دهانی (اوروفارنکس) احاطه شده است، حاوی زبان، کامها، لثهها و دندانها میباشد. عملکرد اصلی دهان آغاز فرایند هضم میباشد و این فرایند دهانی عبارت است از دریافت غذا، جویدن و تخریب مکانیکی آن (mastication)، آزادسازی آنزیمهای گوارشی از غدد بزاقی به داخل حفره دهانی و عمل بلع. عملکردهای ثانویه عبارتند از حس چشایی، تولید صدا و ادای کلمات، تنفس، حالتهای چهره و لمس. میتوان حفرهی دهان را از نظر آناتومیک به دو بخش تقسیم کرد؛ بخش اول وستیبول دهانی نام دارد و عبارت است از فضای بین دندانها و مخاط لبها و گونهها، بخش دوم حفره دهانی اصلی نام دارد که همان فضای احاطهشده توسط دندانها از قدام و طرفین و حلق دهانی از خلف میباشد. دندانها ساختارهایی بسیار سخت و کلسیفیه هستند که برای گاز گرفتن و جویدن و همچنین برای ادای کلمات به کار میروند. حفره دهانی توسط کام از حفرهی بینی جدا شده است؛ خود این کام نیز به دو بخش نرم و سخت تقسیم میشود. حرکات جویدنی فک توسط عضلات جویدن (mastication) صورت گرفته و بلع نیز توسط عضلات کام تسهیل میشود. علاوه بر این، حفره دهان کانال تنفسی ثانویه میباشد که از خلف به حفره بینی وصل میشود.
نگاه کلی
حفره دهانی به دو فضا تقسیم میشود: وستیبول دهانی و حفره دهانی اصلی.
مرزهای آناتومیک
ساختارهای آناتومیک
ساختارهای حفره دهان | |
لبها |
|
مخاط دهانی (بوکال) |
|
شکاف بینماگزیلاری |
|
دندان |
|
لثه |
|
غدد بزاقی |
|
زبان |
|
کام |
|
نگاه کلی
لبها شیار دهانی یا همان مدخل دهان را میسازند که به وستیبول دهانی وصل میشود.
ساختار
از نظر آناتومیک و بافتشناختی میتوان آن را به سه ناحیه تقسیم کرد:
فوتومیکروگراف بافت لب (برش ساژیتال: رنگآمیزی آزان تریکروم: بزرگنمایی 25x)
لب سه ناحیهی بافتشناختی دارد:
– اپیتلیوم سنگفرشی کراتینیزه خارجی (خط سبز) حاوی فولیکولهای مو میباشد که غدد چربی به آنها باز میشوند (پوشش قهوهای). لایهی نازک کراتینی (فلشهای سیاه) در سطح آن قابل تشخیص است.
– ناحیهی گذار (خطچین سبز) از مرز ورمیلیون تا ابتدای مخاط بوکال امتداد مییابد. این ناحیه از اپیتلیوم سنگفرشی کراتینیزه با پاپیلاهای درمی کوتاه ساخته شده است و تعداد کمی غده چربی بدون هیچ فولیکول مویی دارد. لامینا پروپریا (رنگ آبی) بشدت پرعروق است و در ناحیهی گذار قرار دارد، به گونهای که رنگ قرمز این ناحیه از همین لامینا پروپریای پر عروق نشأت میگیرد.
-اپیتلیوم سنگفرشی چندلایه غیرکراتینیزه داخلی مربوط به مخاط بوکال (خط چین سفید) همراه با پاپیلاهای بافت پیوندی (فلشهای سیاه) و بدون غدد چربی یا فولیکولهای مو. چندین غده بزاقی فرعی در لامینا پروپریا مخاط بوکال دیده میشوند. فیبرهای عضلات اسکلتی عضلهی اُربیکولاریس اوریس (پوشش سبز) در داخل مرکز لب دیده میشوند.
Source: © IMPP
جنینشناسی
عملکرد
انواع دندان برحسب سن
چپ: ربع فوقانی راست فک با دندانها شیری؛ پیش (آبی)، نیش (زرد) و آسیاب (سبز)
راست: ربع فوقانی راست فک با دندانهای دائمی؛ پیش (آبی)، نیش (زرد)، پرهمولار (قرمز) و مولار یا آسیاب (سبز).
© AMBOSS
شمارش در ردیف فوقانی (ماگزیلاری) از راست به چپ است و در ردیف پایین (مندیبولار) از چپ به راست ادامه مییابد. دندان آسیاب سوم راست بالا شماره 1 دارد و دندان آسیاب پایین راست شماره 32 است.
© AMBOSS
انواع دندان بسته به عملکرد
نوع | ویژگیها |
آسیاب (مولار) |
|
پرهمولار |
|
نیش |
|
پیش |
|
عصبدهی
ساختار
بخش | ویژگیها |
تاج |
|
گردن |
|
ریشه |
|
ترکیبات دندان
ساختار | ویژگیها |
انامِل |
|
دنتین |
|
پالپ |
|
سِمنتوم |
|
دندان از بافت سخت (انامِل، دنتین، سِمِنتوم) و پالپ تشکیل شده است. دنتین تنهی اصلی دندان را میسازد و در تاج توسط انامل و در ریشه توسط سمنتوم پوشیده شده است. پریاُدنتوم (سمنتوم، غشای پریاُدنتال، استخوان آلوئولار و لثه) دندان را در فک ثابت نگه میدارد.
© AMBOSS
ساختار
عملکرد
عصبدهی
ساختار
عملکرد
بافتشناسی
زبان از لایههای زیر تشکیل شدهاست:
تصویر میکروسکوپی برش عرضی زبان (بزرگنمایی75x)
لایههای زان (از بالا به پایین):
سطح کراتینیزه (قرمز یتره)
اپیتلیوم سنگفرشی چندلایه غیرکراتینیزه (آبی تیره تا بنفش تیره)
بافت پیوندی (سیاه نقطهچینی تا بنفش روشن)
عضله طولی فوقانی زبان (قرمز با خطوط سفید؛ امتداد در طول صفحه افقی در محور X)
عضلهی عرضی زبان (قرمز با خطوط سفید؛ امتداد در طول صفحه افقی در محور X)
عضلهی عمودی زبان (قرمز با خطوط متراکم سفید؛ در طول صفحه عمودی در محور y) و عضله طولی تحتانی زبان (قرمز و سفید نقطهچینی؛ در طول صفحه افقی و محور z)
ساختارهای گرد و بنفش روشن داخل اپیتلیوم و بافت عضلانی سمت چپ، غدد زبانی هستند.
Source: © Smart Zoom, Smart In Media. Image and annotations in digital microscopy: PD Dr. Alberto Perez Bouza
تصویر میکروسکوپی زبان (رنگآمیزی H&E، بزرگنمایی 150x)
لایههای بافتی (از بالا به پایین و از بیرون به داخل):
سطح کراتینیزه (قرمز مشبک همراه تا بنفش تیره)
اپیتلیوم سنگفرشی چندلایه غیرکراتینیزه (بنفش تیره مشبک تا صورتی)
بافت پیوندی (بنفش روشن)
عضلات اسکلتی مخطط (صورتی روشن تا قرمز)
Source: © Smart Zoom, Smart In Media. Image and annotations in digital microscopy: PD Dr. Alberto Perez Bouza
پاپیلاهای زبان
نوع پاپیلای زبانی | ویژگیها | عصبرسانی |
پاپیلای فیلیفرم (filiform) |
|
|
پاپیلای فانگیفرم (fungiform) |
| |
پاپیلای فولیات (foliate) |
|
|
پاپیلای سیرکاموالات (circumvallate) |
|
|
لوزههای زبانی
عضلات زبان
عضلات خارجی زبان
عضلات خارجی زبان از سمت بیرون زبان نشأت میگیرند.
عضله | منشأ (origin) | محل اتصال (insertion) | عصبرسانی | عملکرد |
پالاتوگلوسوس |
|
|
|
|
جنوگلوسوس |
|
|
|
|
هیوگلوسوس |
|
|
| |
استایلوگلوسوس |
|
|
|
نکته: Genioglossus معمولاً زبان را در خط وسط بصورت متقارن بیرون میآورد، اما اگر آسیب یکطرفه هایپوگلوسال داشته باشیم، زبان به سمتی که آسیب دیده است منحرف میشود.
هنگامی که بیمار زبانش را بیرون آورده، انحراف به چپ قابل مشاهده بودهاست.
این یافتهی تیپیک آسیب عصب هایپوگلوسال است.
Source: © IMPP
عضلات داخلی زبان
عضلات داخلی زبان در داخل خود زبان نشأت گرفته و به همانجا insertion پیدا میکنند.
عضله | منشأ (origin) | محل اتصال (insertion) | عصبرسانی | عملکرد |
عضلهی طولی فوقانی |
|
|
|
|
عضله طولی تحتانی |
|
| ||
عضلهی عمودی (vertical) |
|
|
| |
عضلهی عرضی زبان |
|
|
|
عروق خونی و عصبرسانی زبان
ساختار | ویژگیها |
خونرسانی شریانی |
|
تخلیه وریدی |
|
عصبدهی |
|
نکته: تمام عضلات زبان (داخلی و خارجی) توسط عصب هایپوگلوسال (عصب 12 مغزی) عصبرسانی میشوند، بغیر از عضلهی پالاتوگلوسوس (توسط عصب واگ)
منظر جانبی راست
وریدهای ژوگولار سطحی:
– ورید ژوگولار خارجی از اتصال ورید اُکسیپیتال و شاخهی حلفی ورید رترومندیبولار بوجود آمده است. این ورید خون وریدی را از جمجمه دریافت کرده و به ورید سابکلاوین تخلیه میشود.
– ورید ژوگولار قدامی از اتصال وریدهای سابمندیبولار کوچک تشکیل شدهاست. این ورید خون وریدی را از ساختارهای قدامی گردن دریافت کرده و به ورید سابکلاوین تخلیه میشود. قوس ورید ژوگولار (اینجا نشان داده نشده) در ناحیه فوقترقوهای توسط ارتباط وریدهای ژوگولار قدامی هر دو سمت ایجاد میشود.
ورید ژوگولار عمقی: ورید ژوگولار داخلی (IJV) در حفره ژوگولار جمجمه بعنوان ادامه سینوس سیگموئید آغاز میشود. این ورید خون وریدی را از مغز، صورت و ساختارهای سر و گردن (مثلاً غدد بزاقی، زبان و غده تیروئید) دریافت میکند. ورید ژوگولار داخلی در زاویهی وریدی به ورید سابکلاوین وصل شده و ورید براکیوسفالیک را تشکیل میدهد.
© AMBOSS
جنینشناسی
ساختار | ویژگیها |
دو-سوم قدامی زبان |
|
یک-سوم خلفی زبان |
|
فورامن سکوم (زبان) |
|
عضلات زبان |
|
برش عرضی انتهای جمجمهای جنین (تقریباً در انتهای هفتهی چهارم رویانی)
زبان در هفتهی چهارم بارداری از اندودرم و مزودرم مربوط به قوسهای حلقی 1، 2 و 3 و 4 شکل میگیرد.
© AMBOSS
نگاه کلی
آناتومی کام نهایی
ساختار | ویژگیها |
کام سخت |
|
کام نرم |
|
شاخههای عصب ماگزیلاری نواحی زیر را عصبدهی میکنند:
– حفره خلفی بینی
– کام نرم (اعصاب لِسِر پالاتین)
– کام سخت (عصب گریتر پالاتین و نازوپلاتین)
شاخههای اتموئیدی قدامی عصب اُفتالمیک حفره قدامی بینی را عصبدهی میکنند.
© AMBOSS
عضلات کام
عضله | منشأ (origin) | محل اتصال (insertion) | عصبرسانی | عملکرد |
تنسور ویلی پالاتین |
|
|
|
|
لواتور ویلی پالاتین |
|
|
| |
زبان کوچک |
|
|
| |
پالاتوگلوسوس |
|
|
| |
پالاتوفارنگوس |
|
|
|
جنینشناسی (تکامل کام)
ساختار | شکلگیری | نقائص تکاملی |
کام اولیه |
|
|
کام ثانویه |
|
|
کام دائمی |
|
|
نکته: در آسیبهای عصب واگ (عصب 10)، زبان کوچک به سمت مخالف آسیب منحرف میشود.
بالا: در هفتهی 5، سوماتودئوم توسط زائده فرونتال تکی (صورتی)، فک فوقانی جفت (زرد) و فک تحتانی جفت (آبی) احاطه میشود. دو پلاکود بویایی در زائده فرونتال شکل گرفته و وارد دو چاله بویایی میشوند؛ هرکدام توسط برجستگی میانی (سبز) و جانبی (بنفش) در هفته 6 احاطه میشوند. در هفته 6، حفرات میانی بینی به هم میپیوندند تا پل بینی، فیلتروم، سپتوم بینی و کام اولیه را بسازند. حفرات جانبی بینی بعدها برای ایجاد طرفین بینی تکامل مییابند (هفتههای 7 و 10).
پایین: کام ثانویه از دو صفحه کامی برجستگی ماگزیلاری شکل میگیرد. این دو صفحه در نهایت در میانه به هم میپیوندند و در خلف نیز با کام اولیه اتصال مییابند.
© AMBOSS
علاوه بر سه غده بزرگ جفت (پاروتید، سابمندیبولار و زیرزبانی)، چندصد غده بزاقی کوچک دیگر نیز در حفره دهان و حلق وجود دارند. این غدد بعنوان غدد ترشحی تا 1.4L بزاق در روز تولید میکنند. عملکرد اصلی بزاق عبارت است از:
غده پاروتید
غده سابمندیبولار
غده زیرزبانی
اینها 3 جفت غده بزاقی اصلی هستند.
غده پاروتید شکلی هرممانند دارد، زیر مئاتوس شنوایی خارجی قرار دارد و در خلف وارد شیار رترومندیبولار گشته و در سمت داخلی روی سطح عضله ماستر قرار میگیرد. مجرای پاروتید (مجرای استنسن) از لبهی قدامی غده نشأت گرفته، در لبهی قدامی ماستر به سمت داخل میچرخد و در مجاورت دندان مولار دوم ماگزیلاری عضلهی بوکسیناتور را سوراخ کرده و وارد حفره دهان میشود. غدد پاروتید فرعی نیز شایع میباشند و اغلب در سمت قدامی-فوقانی غده پاروتید اصلی قرار دارند و به مجرای پاروتید اصلی تخلیه میشوند.
غده سابمندیبولار در مثلث سابمندیبولار قرار داشته و دور لبه آزاد خلفی میلوهایوئید میپیچد و به همین خاطر این عضله را به دو بخش سطحی و عمقی تقسیم میکند. مجرای سابمندیبولار (مجرای وارتون) از بخش عمقی غده نشأت گرفته و در هر دو طرف فرنلوم زبانی وارد حفره دهان میشود.
غده زیرزبانی (سابلینگوال) زیر زبان، بین مندیبل و جنوگلوسوس قرار دارد. این غده از راه تعداد زیادی مجرای کوچک (مجاری Rivinus) به حفرهی دهانی تخلیه میشود؛ این مجاری به کف دهان باز شده و از راه یک مجرای بزرگ (مجرای بارتولین) به مجرای سابمندیبولار تخلیه میشوند.
© AMBOSS
بخشی از غده پاروتید (نشان داده شده با ستاره) برداشته شده تا شاخههای عصب فاسیال داخل غده نشان داده شوند، این عصب عضلات مسئول حالات چهره را عصبدهی میکند.
Source: © IMPP
فیبرهای مسئول عصبدهی پاراسمپاتیک در هستههای بزاقی تحتانی نشأت گرفته و در امتداد شاخههای عصب گلوسوفارنژیال (IX) پیش از سیناپس با گانگلیون اُتیک قرار میگیرند. فیرهای پست سیناپسی به عصب اُیرکولوتمپورال (شاخهای از عصب مندیبولار، V3) میپیوندند تا به غده پاروتید برسند.
فیبرهای مسئول عصبدهی سمپاتیک در سگمانهای T1/T2 نخاعی نشأت گرفته و پیش از سیناپس دادن با نورونهای پاراسمپاتیک در گانگلیون گردنی فوقانی، به تنهی سیناپتیک میپیوندند. سپس فیبرهای پستسیناپسی همراه با شاخههایی شریان کاروتید خارجی به غده پاروتید میرسند.
© AMBOSS
عضلات جویدن
عضله | منشأ (origin) | محل اتصال (insertion) | عصبرسانی | عملکرد | جنینشناسی |
ماستر |
|
|
|
|
|
تمپورالیس |
|
|
| ||
تریگوئید جانبی |
|
|
| ||
تریگوئید میانی |
|
|
|
عملکرد
منشأ (origin) و محل اتصال (insertion) عضلات مسئول حرکات فک در مفصل تمپرومندیبولار
(1) تمپورالیس: حفره تمپورال ← مندیبل (راموس و زائده کورونوئید)
(2) ماستر: قوس زایگوماتیک ← مندیبل (راموس، زاویه فک و زائده کورونوئید)
(3a) تریگوئید میانی: توبرزیته ماگزیلاری و استخوان پالاتین (سر سطحی)، استخوان اسفنوئید و استخوان پالاتین (سر عمقی) ← مندیبل (سطح مندیبل، زاویه فک و راموس)
(3b) تریگوئید جانبی: حفرا اینفراتمپورال (سر سطحی) و صفحه تریگوئید (سر تحتانی) ← مندیبل (گردن و مفصل تمپرومندیبولار)
این عضلات از اولین قوس برانکیال ایجاد شده و توسط شاخه مندیبولار عصب تریژمینال عصبرسانی میشوند.
© AMBOSS
نگاه کلی | |
فاز بلع | ویژگیها |
فاز دهانی |
|
فاز حلقی |
|
فاز مروی |
|
نگاه کلی
آناتومی مزه
مسیر چشایی
اعصاب مسئول حس چشایی اطلاعات را به هستههای چشایی در مدولا میرسانند و از این بخش اطلاعات به 3 ناحیه از مغز انتقال مییابند:
اولین نورون مسیر چشایی در گانگلیون اعصاب فاسیال، واگ و گلوسوفارنژیال قرار دارد. فیبرهای آوران چشایی به هم میپیوندند تا مسیر عصبی که به هسته مسیر چشایی میرسد را به وجود بیاورند.
نورونهای ثانویه از بصلالنخاع در سه شاخه مجزا به هیپوتالاموس و آمیگدال رفته و درکهای حس چشایی را انتقال میدهند.
© AMBOSS
پاپیلاها و جوانههای چشایی
نورونهای حسی اولیه مانند سلولهای بویایی پتانسیلهای گیرنده (انتقال) و پتانسیلهای عمل (تبدیل) را تحریک میکنند. اگرچه نورونهای حسی ثانویه فقط میتوانند پتانسیلهای گیرنده (انتقال) را تحریک کنند. این اعصاب برای هدایت سیگنالها یک سیناپس شیمیایی با سلول عصبی پستسیناپتیک ساختته و در نتیجه میتوانند پتانسیلهای عمل را تحریک کنند. مثالهای نورونهای حسی ثانویه عبارتند از سلولهای گیرنده شنوایی و سلولهای گیرنده چشایی.
© AMBOSS
فیزیولوژی مزه
انواع مزه | ماده محرک | مکانیسم | عملکرد |
شور |
|
|
|
ترش |
|
|
|
شرین |
|
|
|
تلخ |
|
| |
اومامی (گوشت) |
|
|
پنج حس چشایی در نتیجهی فعال شدن سلولهای گیرنده روی پاپیلاهای زبانی ایجاد میشوند.
یونها و پروتئینهای مسئول طعمهای تلخی، شیرینی و اومامی به پروتئین گیرنده G متصل شده و آن را فعال میکنند (از راه دپولاریزاسیون غیرمستقیم). این اتصال فسفولیپاز را فعال مرده و در نتیجه اینوزیتول تریفسفات (IP3) افزایش مییابد. این ماده کلسیم داخلسلولی را آزاد کرده و به کانالهای TRPM متصل میگردد تا سلولهای گیرنده چشایی را دپولاریزه کند.
یونهای مسئول حس ترشی و نمکی منجر به دپولاریزاسیون مستقیم سلولهای گیرنده چشایی میشود. غذاهای ترش اسیدی بوده و H+ آزاد میکنند، این یونها نیز کانالهای K+ را مسدود کرده و مانع از خروج یونهای پتاسیم میشوند. این فرایند باعث افزایش بار کلی مثبت داخل سلول شده و در نتیجه سلول گیرنده چشایی دپولاریزه میشود. یونهای Na+ موجود در غذا مسئول احساس شوری آن هستند.
TRPM: کانالهای یونی گیرنده انتقالدهنده شبه-ملاستاتین
© AMBOSS
اختلالات عصبی
بیماریهای التهابی و عفونی
اختلالات ایمین
بیماریهای مادرزادی و دیسمورفیسم
اختلالات نئوپلاستیک
آسیبهای دندانی
اختلالات دیگر
1.
Velkey J. Craniofacial Development. https://web.duke.edu/anatomy/embryology/craniofacial/craniofacial.html. Updated: December 12, 2016. Accessed: April 26, 2018.
2.
Moss-Salentijn L, Robinson ES. Facial and palatal development. url: http://www.columbia.edu/itc/hs/medical/humandev/2004/Chapt11-FacialPalatalDev.pdf Accessed: April 26, 2018.
3.
Pansky B. Development of the Palate. https://discovery.lifemapsc.com/library/review-of-medical-embryology/chapter-55-development-of-the-palate. Accessed: April 26, 2018.
4.
Kandel E, Schwartz J, Jessell T. Principles of Neural Science, Fourth Edition. McGraw-Hill Medical; 2000
5.
Standring S. Gray’s Anatomy: The Anatomical Basis of Clinical Practice. Elsevier Health Sciences; 2016
6.
Sadler TW. Langman’s Medical Embryology. LWW; 2018
7.
Douglas D. Damm; Jerry E. Bouquot; Brad Neville; Carl M. Allen. Oral & Maxillofacial Pathology. W B Saunders Company; 2002
8.
Prada CE, Zarate YA, Hopkin RJ. Genetic Causes of Macroglossia: Diagnostic Approach. Pediatrics .2012; 129(2): p.e431-e437. doi: 10.1542/peds.2011-1732.| Open in Read by QxMD
9.
Daniel J Bell; Craig Hacking et al.. Palate. https://radiopaedia.org/articles/palate?lang=us. Updated: December 31, 2018. Accessed: March 4, 2020.
10.
Núñez-Martínez PM, García-Delgado C, Morán-Barroso VF, Jasso-Gutiérrez L. Congenital macroglossia: clinical features and therapeutic strategies in pediatric patients. Bol Med Hosp Infant Mex .2016; 73(3): p.212-216. doi: 10.1016/j.bmhimx.2016.03.003.| Open in Read by QxMD