پنوموتوراکس وقتی شکل میگیرد که هوا در نتیجهی یک بیماری یا آسیب فیزیکی، وارد فضای پلوری شود. این اتفاق باعث از بین رفتن فشار منفی بین دو غشای پلوری شده و این پدیده با کلاپس یا رویهم خوابیدگی نسبی یا کامل ریه همراهی خواهد داشت. پنوموتوراکس را به دو دستهی کلی خودبهخودی یا ناشی از تروما دستهبندی میکنیم. پنوموتوراکس خودبهخود را به میتوان به دو گروه اولیه (یعنی بدون بیماری زمینهای) یا ثانویه (یعنی به دلیل وجود بیماری زمینهای) تقسیمبندی کرد. هر نوع پنوموتوراکس میتواند به پنوموتوراکس فشارنده (tension pneumothorax) که یک شرایط خطرناک و کشنده است، تبدیل شود. افراد دارای پنوموتوراکس معمولاً با بروز ناگهانی علائمی مثل تنگینفس، درد سینهای یکطرفه، کاهش صداهای تنفسی و هایپر رزونانت بودن دق سمت درگیر، مراجعه میکنند. پنوموتوراکس فشارنده با علائم بیشتری مثل برجستگی وریدهای گردنی، انحراف نای و ناپایداری همودینامیک همراه است. در ارزیابی بالینی باید همواره شک به این شرایط خطرناک وجود داشته باشد. باید در بیماران ناپایدار دارای پنوموتوراکس فشارنده، کاهش فشار با سوزن (needle decompression) به صورت اورژانسی و بلافاصله انجام شود. ممکناست در بیماران دارای شرایط پایدار با استفاده از X-ری سینهای تشخیص تأیید شود. پنوموتوراکسهای کوچک ممکناست خودبهخود جذب شوند، اما موارد بزرگتر معمولاً احتیاج به تعبیهی لولهی سینهای (Chest tube) دارند.
دادههای اپیدمیولوژیک مربوط به کشور آمریکا هستند
(1) و (2) سوراخ کردن ریه (مثلاً هنگام توراکوسنتز) باعث میشود هوا از ریه وارد فضای پلور شود.
(3) برای مدیریت پنوموتوراکس باید از راه یک برش در فضای بیندندهای درست بالای دنده ایجاد کرد (یعنی جاییکه به دستهی عصبیعروقی آسیبی وارد نشود، در این تصویر نقاط آبی، قرمز و زرد)، و از راه این برش یک Chest tube تعبیه میکنیم. لولهی تخلیهکننده وارد فضای پلوری میشود و به یک محفظهی آبی چفت و بست شده اتصال مییابد تا مانع از ورود هوا به فضای پلوری شود.
(4) ساکشن یا فرایند تخلیه با یک فشار منفی در حد 25cmH2O- تا 20- به مدت 3-5 روز و یا تا وقتیکه نشت هوا متوقف شود و ریه کاملاً دوباره باز شود، ادامه پیدا میکند.
1.پنوموتوراکس خودبهخودی: تجمع هوا داخل فضای پلور، بدون هیچ رخداد خارجی ایجادکننده
پنوموتوراکس خودبهخودی اولیه: بدون هیچ بیماری زمینهای شناختهشده (مثلاً پارگی یک حباب بدونعلامت تحتپلوری رأسی)
پنوموتوراکس خودبهخود ثانویه: یک عارضهی جانبی بیماری ریوی زمینهای (مثلاً آمفیزم یا پنومونی پنوموسیستیس).
1.پنوموتوراکس رأسی: تجمع هوا در قسمت رأسی فضای پلوری.
در هیدرو/ هموتوراکس، مایع تمایل دارد در پایینترین ناحیه جمع شود (مثلاً ناحیهی قاعدهای در موقعیت ایستاده )
نکته: هر نوع پنوموتوراکسی میتواند منجر به شکلگیری پنوموتوراکس فشارنده شود.
پنوموتوراکس باز: ورود هوا به حفرهی پلور از راه یک نقص در دیوارهی سینه ( مثلاً بعد از یک ترومای نافذ)
پنوموتوراکس بسته: ورود هوا به حفرهی پلور به دلیل نفوذ هوا از پلور احشایی ( مثلاً در بولا یا حباب ریوی پارهشده)
پنوموتوراکس فشارنده در نتیجهی مکانیسم دریچهی یکطرفه شکل میگیرد. مکانیسمی که به دلیل آسیب پارانشیم ریه یا دیوارهی قفسهی سینه به نحوی که هوا هنگام دم (دریچهی باز) وارد فضای پلوری شود، اما هنگام بازدم (دریچهی بسته) نتواند خارج شود، به وجود میآید. تجمع پیشروندهی هوا در فضای پلوری باعث افزایش فشار داخلپلوری یکطرفه که با کلاپس ریوی همراه است، و جابهجایی مدیاستن به سمت مقابل شود. جابهجایی مدیاستن وریدهای اجوف، نای و ریهی مقابل را تحت فشار قرار میدهد و باعث شکلگیری ناپایداری همودینامیک و هایپوکسی میشود.